Veckans profil: ”Minst 50 procent är mentalt”

8 FEBRUARI, 2018 kl 14:31

Veckans profil: ”Minst 50 procent är mentalt”

Efter en lite skakig start växte Kristoffer Olsson in i AIK-tröjan under sin debutsäsong. Men den tuffa tiden var också en läropeng för 22-åringen, som hoppas vara ännu mer tongivande i år.
– Man måste lära sig att hantera sin egna krav och kanske nöja sig med en okej match ibland, konstaterar han.

Om du får välja ett lag, förutom AIK, som ditt fotbollshjärta klappar lite extra för. Vilket skulle det vara?
– Oj, sånt där är svårt. När jag var lite yngre så hade jag fler favoritlag, men nu kollar jag ju inte lika mycket på fotboll längre. Sedan så är man även fast i sin egen klubb, AIK, med allting där. Eller, det är klart att jag kollar på bra fotboll, de här stora lagen och matcherna, men inget speciellt lag. Jag följer Arsenal, som jag var hos tidigare, och de vill jag ju att det ska gå bra för såklart eftersom jag har lite anknytning och känner några där. Men annars är det inget speciellt lag, utan jag gillar bra fotboll, helt enkelt.

Varför tittar du mindre på fotboll nuförtiden då?
– På grund av tjejen, haha. Nädå. Dels handlar det om att jag lärt känna mig själv mer och hittat en bättre balans mellan fotbollen och livet vid sidan, dels får jag mer energi av att koppla bort fotbollen ibland. Det har gett mig fokus till träning och match med AIK.

Du är övertygad om att du blir en bättre spelare av att det inte är bara är fotboll, fotboll, fotboll hela tiden?
– Ända sedan jag var väldigt liten så har jag varit en fotbollsnörd och kollat överdrivet mycket på fotboll, både live och på tv. Med tiden har jag lärt känna mig själv och vet vad jag behöver för att prestera och ha energi till träning. Allt handlar ju ändå om fotbollen och man lever det livet 24-7. Däremot gillar jag att kolla på klipp på andra spelare i min egen roll för att bli inspirerad.

Vilka spelare kikar du på då?
– Det blir ju de som är vassa just nu, för fotbollen förändras så mycket nästan från år till år. Den senaste tiden har jag kollat mycket på Kevin de Bruyne i Manchester City – dels hur han agerar med boll, men även utan. Man kan alltid lära sig någonting från de stora.

Finns det något särskilt som du själv vill bli bättre på, eller är det mer generellt?
– Det kan vara mer just för stunden som man känner att man vill förbättra något, och då kollar man på spelare som har det som styrka eller kanske utvecklat det. Sedan tittar jag väl mer generellt på vad det är som gör vissa spelare bra. Man lär sig som sagt alltid någonting.

Fotboll, Allsvenskan, AIK - IFK Gšteborg

Din pappa Mats var själv en duktig spelare och har även tränat flera lag. Är det från honom som det stora fotbollsintresset kommer?
– Ja, jag tror att det var så som det kom fram. Han var ju tränare där tidigt i division 1- och 2-klubbar och har spelat själv, så jag hängde med honom på träningar och matcher. Sedan började jag ju spela själv. Men det var väl på grund av farsan som man blev en fotbollsnörd.

Du visade också tidigt att du var talangfull. Du kan inte ha varit mer än 13, 14 år när du blev inbjuden av Chelsea? Hur kom det sig att du fick den chansen?
– Det var väl någon svensk Chelseascout som kom från Norrköping tror jag, och han hade väl koll på spelarna där. Sedan händer det ju ofta att de här klubbarna bjuder in provspelare, från många olika ställen, så det behöver inte betyda någonting heller. Man vill väl också kunna jämföra dem med sina egna spelare. Därför var det mest en rolig grej, fast ändå jättestort då.

Men det blev aldrig av?
– Nä, det var synd. Då var man lite ledsen.

Provspelet med Arsenal blev däremot av. Och då gick det ganska bra?
– Ja, verkligen. Jag spelade en match där jag gjorde några mål och assist, så det gick jäkligt bra. Roligt att jag lyckades precis då. Sedan bjöd de över mig igen och det blev så att jag flyttade dit på sommaren. De där åren var ju en jäkla häftig erfarenhet: att få utvecklas med och spela mot några av de bästa. Det är verkligen något som jag är stolt över.

Det är ju en evig fråga huruvida man bör flytta utomlands som ung fotbollstalang. Var det ett svårt beslut för dig att ta?
– Nej, inte alls. När man lever för fotbollen och vet tidigt att det är det man ska satsa på, då finns det ju inga tvivel. När jag hörde att de verkligen ville ha mig så fanns ingen annan tanke än att ta den chansen. Jag kunde ju alltid flytta tillbaka till Sverige om det inte skulle fungera. Sedan är det klart att när man tänker tillbaka på att man bara var 16 år och skulle flytta från familjen… det var givetvis tufft, men just då kände jag att jag skulle klara det.
– Om man generellt sett ska dra eller stanna kvar och slå sig in i ett svenskt A-lag beror väl på. Det hade kanske blivit annorlunda om jag hade fått ett erbjudande från ett annat A-lag, men just då valde jag mellan Norrköpings U19-lag och Arsenals U18, och för mig var det ett enkelt beslut.

Fotboll, Premier League U21, Arsenal - Tottenham Hotspur

Du reste till Arsenal med Robert Mirosavic från Helsingborgs IF. Det måste ha varit skönt att inte åka dit ensam?
– Såklart. När man var 15, 16 så var ju inte engelskan så bra, och det var många intryck och en lite annan mentalitet. Arsenal är ju dessutom en stor klubb, vilket innebär att allt annat runtomkring också var stort. Man var ju inte så katig de första träningarna, så det var en trygghet att vi åkte två eller tre stycken.

Har du någon aning om hur det gått för Robert efter det?
– Jag har faktiskt inte jättebra koll på Robert längre. Vi spelade ju ungdomslandslag ihop, ända upp till U17 eller U19, men sedan blev han skadad. Han gick till Benfica efteråt, men jag kan inte säga att jag har koll… Han kan vara i USA eller nåt sånt.

Du A-lagsdebuterade med Arsenal 2012. Tog du steg för steg hela tiden där?
– Ja, så var det. Första säsongen var jag i U18, andra i U23 och reservlaget, samtidigt som jag tränade kontinuerligt med A-laget och fick spela försäsongsmatcher där. Jag debuterade även officiellt i cupen. Så det är klart att jag tog steg hela tiden, men jag kände också att jag var en bit ifrån. Det var många spelare framför en och man ska ha lite tur med att någon blir skadad här och där för att få chansen. Och sedan ska man ta den också.
– Man kan alltid tänka så här i efterhand att jag skulle haft lite mer tålamod, eller tvärtom att jag borde ha lämnat ännu tidigare. Men det är alltid svårt att veta. Jag är i alla fall stolt över den tiden. Det var många som bara fick spela med ungdomslagen, men jag fick ändå träna med A-laget, åka på två turnéer och göra debut. Det är något man tar med sig, och därför vet jag hur hög nivån är och att det behövs lite mer.

När du blev utlånad till Midtjylland 2014, var det med tanken att du en dag skulle återvända till Arsenal för att spela i A-laget?
– Det var en försäsongsmatch där jag gjorde det bra och även gjorde mål med A-laget, sedan kom en turné därefter, men till nästa var jag inte med. Istället valde de två mittfältare som var yngre än mig. Då kändes det väldigt långt borta. Jag behövde bevisa vad jag kunde och utvecklas för egen del och spela A-lagsfotboll, men jag tänkte mest nutid – inte att jag skulle till Midtjylland för att komma tillbaka till A-laget. I det stora hela var det ett perfekt alternativ.

Så Midtjylland var egentligen din första erfarenhet av regelbundet spel på seniornivå?
– Ja, så var det. När man har varit i en storklubb som Arsenal så är det lätt att glömma hur otroligt bra allt är runtomkring, med planer och tränare. Det går inte att få det mycket bättre, man var nästan lite bortskämd. Sedan kom jag till en standard med mer skandinaviska mått, när det gällde träningsmöjligheter, omklädningsrum och sådär. Det är klart att det var skillnad.
– Samtidigt låg Midtjylland etta, det var en klubb som satsade och de satsade även på mig, så det kändes rätt. Jag var där på lån ett tag och fick visa upp mig i några matcher. Sedan kändes det bra att stanna kvar där. Man lär sig också alltid med tiden om det här med klubbar och klubbval – hur man ska hantera det och hur man ska tänka.

Fotboll, U21-EM, dag 4, Polen - Sverige

Vad var det som gjorde att du kände att det var dags att gå vidare därifrån, inför förra säsongen?
– Spelsättet och hur de såg på mig var väl de största delarna i att jag kände att jag behövde dra därifrån. Vi hade inte riktigt samma bild av mig som spelare. Jag hade dessutom inte ett så stort förtroende som jag tyckte att jag borde haft där. Det var lite grejer som uppstod och jag var inte helt nöjd. Sedan hade jag också spelat en och en halv säsong där som helt ordinarie, men plötsligt var de inte nöjda med mig i några matcher och då låste man ut mig lite. ”Låste ut” är kanske fel ord, men jag fick i alla fall inte lika stort förtroende.

Vad var det som skilde i ditt och deras sätt att se på dig som spelare?
– Man kanske inte behöver gå in på allt, men problemet var väl synen på hur man skulle utnyttja mina kvalitéer, men också hur Midtjylland spelade fotboll kontra hur jag tycker att man ska spela fotboll. Det var mycket sånt. Vi kastade ju långa inkast från halva planen, och varje fast situation tog fem minuter ungefär. Men, visst, det var intressant och spännande. Alla lag ska ju ha sin egen stil. Det är väl det som är så fascinerande med fotboll.

Är du en person som ofta säger vad du tycker och tänker i de här sammanhangen?
– Det kan jag absolut göra. Är det något man tycker eller tänker, då är det klart att man ska försöka säga det. Sedan får det ju vara på en viss nivå, det är ändå tränaren som bestämmer och sätter spelstilen. Dessutom har man ju en hierarki laget: kaptenen och assisterande kaptenen, de äldre, ska ha mycket ansvar. Det är sånt man lär sig med tiden – hur man ska säga och uttrycka sig.

Var det givet att det skulle bli just AIK när du väl bestämde dig för att flytta?
– Till en början var det väl inte det. När jag kände att jag skulle lämna Midtjylland så kom AIK ganska sent in i bilden, men så fort de gjorde det så var det ganska självklart. Det var lätt på det sättet. Allting kändes så mycket bättre jämfört med Midtjylland, inte minst i hur det passade mig och hur man såg på mig som spelare.

Din pappa är Hammarbysupporter – du gick till rivalen AIK. Behövde du hans välsignelse först?
– Haha, nä, det bestämde jag och tjejen. Det är klart att man alltid bollar med sin familj och morsan och farsan, men jag gör ju det som är bäst för min karriär. Det var inga problem.

Fotboll, TrŠningsmatch, Frej - AIK

Hur skulle du sammanfatta din första säsong i AIK?
– Mindre bra, eller rentav dåligt, under de första tre, fyra matcherna skulle jag vilja säga. När jag kom igång så gick det bättre och bättre för varje match egentligen. Stegvis blev både jag och laget bättre, och till slut var det ändå en bra säsong där det blev som jag hade hoppats. Det är klart att vi hade velat vinna SM-guld, men i det stora hela spelade vi en bra fotboll samtidigt som jag utvecklades och fick spela en massa matcher.

Varför stämde det inte i början? Handlade det om nervositet?
– Det var väl allt ifrån att jag inte fick spela så mycket under försäsongen och i cupen, utan att jag kom in i premiären och det var väl lite… ja, kanske nervositet, men också att man inte kände alla i laget och hur de fungerade. Sedan är det klart att helhetsbilden påverkar. Vi som lag var sämre under den tidiga våren där och då var det svårare att blomma ut själv. Förväntningarna hade säkert också mycket att göra med det. Å andra sidan handlade det inte om tio matcher, utan om tre eller fyra. Det var många andra i Allsvenskan som hade några dåliga matcher också.

När du pratar om förväntningar – var det dina egna eller supportrarnas?
– Jag vet ju hur AIK fungerar och att supportrarna har höga krav. Det tycker jag att man ska ha också. Men jag har också förväntningar på mig själv, jag vet ju vad jag kan och det hade till exempel gått väldigt bra i cupmatchen mot Häcken, men sedan kom premiären och då kände jag att jag skulle dominera ännu mer. Istället låste det sig. Man måste lära sig att hantera sin egna krav och kanske nöja sig med en okej match ibland. Efter omstarten hittade jag ju en jämnare nivå i mina prestationer. Det var inga jättedjupa dalar.

Hur stor del av att lyckas inom den professionella fotbollen handlar om det mentala?
– Det är minst 50 procent. Du kan stå och slå frisparkar varje träning när noll personer kollar, men sedan när det kommer 30 000 och är match – det är då det gäller att sätta dit bollen. Då är det lätt att slå upp den på läktaren. Och det har väl blivit mer och mer mentalt skulle jag säga. Allt ifrån det som skrivs till det här med egna och andras förväntningar, det är sånt som påverkar vissa och som det gäller att lära sig hantera. Man måste vara stark och våga göra sin grej.

Den här balansen i livet som du pratade om kanske är viktig då?
– Ja, fast det är ju väldigt individuellt. Det finns säkert folk som tänker på fotboll varje timme om dygnet och har ett sånt liv. Men jag tror på balans för att kunna ha energi och fokusera till hundra procent.

Har du några riktiga intressen utöver familjen?
– Jag har ju flickvän, hund och kompisar, men inget speciellt annars. Ingen hobby vid sidan om fotbollen. Det är mer att jag tillbringar tid med nära och kära när jag kopplar av.

Fotboll, Sverige, trŠning

Vad har du för visioner för 2018?
– Såklart vill vi som klubb, AIK, alltid göra det bättre än förra säsongen. Där handlar det om att steppa upp det en nivå. Vi kom tvåa förra säsongen och det ska bli bättre, i cupen också. Sedan som individ vill jag alltid göra det bättre och så bra som möjligt. Men mål och sånt… det tror jag bara är onödigt att säga utåt. Man vill ju alltid utvecklas och vinna varje match som lag. Det är bara att gasa på, liksom.

Du är relativt nyligen hemkommen från januariturnén med landslaget, och det var din andra totalt. Det måste vara väldigt stimulerande att vara med i de sammanhangen?
– Det är jättestort såklart. Jag har som mål att få vara med i A-landslaget snart, men om det blir om ett halvår eller år får vi se. Det här var en möjlighet att visa upp sig inför landslagets tränare. Sedan var det i början av året när man var lite rostig, men det var väldigt stimulerande. Och om det inte är det så sysslar man nog med fel sport, haha! Det är kul att ha börjat året på det sättet.

Det finns alltid någon sorts procentuell chans att komma med till VM – är det något du använder som morot när Allsvenskan drar igång för att prestera ännu bättre?
– Det är klart att det finns en chans om man gör det väldigt, väldigt bra, men det är egentligen inget jag fokuserar på, att ”nu ska jag vara bra för att komma med till VM”. Om du gör det bra så finns alltid chansen att du vinner matcher, och då får du också chansen i de här sammanhangen. Men jag fokuserar mer på vardagen och det hårda jobbet som ska göras. VM är ett plus, det finns ju så många bra spelare. Jag vet att Janne (Andersson) och de andra har koll i alla fall.

Känns det möjligt att en dag nå den nivå som krävs för att få möjligheten att återvända till Arsenal?
– Omöjligt skulle jag absolut inte säga att det är i alla fall. I fotbollen handlar det mycket om det mentala, och kvalitéerna vet jag att jag har. Men det gäller att ha lite tur. Speltid och sånt påverkar mycket. Man ska känna att man utvecklas hela tiden och det gör jag i AIK. Tidigare har jag tänkt att när jag är 22 eller 25 ska jag vara där – nu känner jag att jag jobbar mer i nuet och fokuserar mer på lördagens match än något annat, som att jag ska bli såld inom ett år eller så.

Apropå nuet: har du varit bättre än du är idag?
– Jag hoppas verkligen inte det, utan jag tycker verkligen att utvecklingen går åt rätt håll. Jag har haft tur med skador – peppar, peppar, ta i trä! – och det påverkar också mycket. Jag hoppas att det fortsätter så. Det finns ju inget facit över hur bra man är och har varit, men jag känner mig själv bättre nu och tror faktiskt inte att jag har varit bättre.

Fakta
Kristoffer Olsson
Ålder: 22 år
Position: Mittfältare
Klubb: AIK

Av Martin Ahlin

Fler nyheter

Veckans profil: ”Vi är inte nöjda”

Två års skadehelvete skulle kunna knäcka vem som helst. Men inte Djurgårdens mittfältare Haris Radetinac, som aldrig haft en tanke… Läs mer

VIDEO: Strandberg säkrade uddamålsseger för MFF

Carlos Strandberg gjorde matchens enda mål när Malmö FF studsade tillbaka med en 1-0-seger hemma mot Djurgården. Målet kom i… Läs mer

De här kan bli Månadens spelare i Allsvenskan i april

Kandidaterna till att bli Månadens spelare i Allsvenskan är utsedda. IFK Norrköpings David Moberg Karlsson, Hammarbys Jiloan Hamad och Örebro… Läs mer

VIDEO: Stefanelli hjälte när AIK vände och vann

AIK låg under med 2–1 i paus mot IK Sirius på bortaplan. Men inhopparen Nicolás Stefanelli såg till att gästerna… Läs mer

VIDEO: ÖSK vände tvåmålsunderläge till seger

Mohamed Buya Turay och Yukiya Sugita kombinerade fram Dalkurd FF till en 2-0-ledning borta mot Örebro SK. Men med tio… Läs mer

VIDEO: Islossning för ÖFK mot BP

Östersunds FK mer än fördubblade sin målskörd för säsongen efter en klar 4-0-seger borta mot IF Brommapojkarna på valborgsmässoafton. Brwa… Läs mer

VIDEO: Trelleborg spelade hem säsongens första seger

Trelleborgs FF besegrade IFK Norrköping med 2–1 på Östgötaporten och tog därmed sin första trepoängare för säsongen. Se alla höjdpunkter… Läs mer

LISTA: Så har ditt lag värvat vintern 2018

Det är långt kvar till transferfönstret stänger, men många klubbar i Allsvenskan har redan hunnit genomföra flera värvningar och försäljningar… Läs mer

”Jättekul att möta mina gamla lagkompisar”

Svenska Cupens gruppspel inleds på fredag då Östersunds FK tar emot Trelleborgs FF. Dino Islamovic lämnade nyligen TFF för ÖFK… Läs mer

Veckans profil: ”Minst 50 procent är mentalt”

Efter en lite skakig start växte Kristoffer Olsson in i AIK-tröjan under sin debutsäsong. Men den tuffa tiden var också… Läs mer

C Mores tablå för försäsongen och Svenska Cupen

Försäsongen är i full gång och för många klubbar i Allsvenskan och Superettan så väntar nu Svenska Cupens gruppspel. C… Läs mer

Asbaghi om sitt IFK: ”Finns en enorm potential”

IFK Göteborgs nye tränare Poya Asbaghi tror att laget kan hitta tillbaka till toppen om man satsar på att utveckla… Läs mer

Förlust för AIK mot starkt motstånd

AIK föll med 2-0 i en träningsmatch mot ukrainska storlaget Shakhtar Donetsk under onsdagen. Nabil Bahoui, som tränar med AIK,… Läs mer

Andra straffsparkssegern för Peking i Portugal

IFK Norrköping, GIF Sundsvall och Hammarby är i spel under tisdagen, då de träningsmatchar på sydligare breddgrader. Här kan du… Läs mer

Nytt speldatum för Hammarby-Sundsvall

Efter en överenskommelse mellan föreningarna har matchen mellan Hammarby och GIF Sundsvall fått ett nytt speldatum. Matchen flyttas till lördagen… Läs mer

Lördagsmatch för tio allsvenska lag

Tio lag från Allsvenskan träningsspelade under lördagen. Det hela slutade dock bara med segrar för Djurgården, IF Brommapojkarna, IFK Göteborg… Läs mer

Oflyt för Peking medan B-betonat Djurgården vann

IFK Norrköping och Djurgården var de två allsvenska lag som träningsspelade under fredagen. Peking föll till slut på straffar mot… Läs mer

Fotboll fortsatt populäraste idrotten

Undersökningen SportNavigatorn visar att fotbollen befäster sin position som den populäraste idrotten hos Sveriges befolkning. Tittar man på intresset hos… Läs mer

Mållöst när ÖSK träningsspelade mot Dudelange

Örebro SK mötte F91 Dudelange från Luxemburg i en träningsmatch under torsdagen. Nahir Besara hade ett skott i ribban och… Läs mer

Veckans profil: ”Den mest normala målvakten”

Han stod för en allsvensk succésäsong ifjol, togs återigen ut till landslagets januariturné och drömmer om en plats i det… Läs mer