Veckans profil: ”Den mest normala målvakten”

1 FEBRUARI, 2018 kl 14:12

Veckans profil: ”Den mest normala målvakten”

Han stod för en allsvensk succésäsong ifjol, togs återigen ut till landslagets januariturné och drömmer om en plats i det kommande VM-slutspelet. Men Häckens Peter Abrahamsson ser sig ändå som en ovanligt vanlig fotbollsspelare.
– Jag brukar faktiskt få höra att jag är den mest normala målvakt man träffat, säger han.

Jag tänkte att vi skulle börja med att prata om igenkänning. Så, hur känd är du egentligen i Göteborg? Får du skriva autografer på stan?
– Jag är nog relativt anonym tror jag. Jag kanske skulle dra en rolig historia? Eller, jag tycker att den är rolig åtminstone. Jag och några kompisar var ute och käkade på en restaurang för några månader sedan, på en vanlig tisdag. Jag går och pissar och står där när en gubbe kommer in och ställer sig bredvid. Han tittar upp på mig och ner igen, och tittar sedan upp igen. Jag märker att det är nånting som drar eftersom han tittar två gånger. Och så frågar han: ”Gillar du fotboll, eller?” ”Jo”, sa jag, ”det gör jag väl.” Sedan pratade vi lite om jag gillar något speciellt lag, innan han säger: ”När jag tittar på dig så är du så jäkla lik målvakten i Häcken. Men när jag tittar närmare så ser jag att du inte är han.” Så känd är väl jag i Göteborg, haha.

Är det skönt eller jobbigt att vara så anonym?
– Jag tycker att det är rätt skönt, jag har inget behov av att synas och höras ändå.

Brukar inte målvakter ofta vara kända för att gilla att just synas och höras?
– Det tror jag nog. Eller, ja, jag vill inte dra alla över en kam, för det finns alla olika varianter där också. Jag brukar faktiskt få höra att jag är den mest normala målvakt man träffat. Det finns ju en del goa lirare därute. Samtidigt måste man väl ha någon form av störning för att ställa sig i mål överhuvudtaget.

Fotboll, Allsvenskan, IFK Gšteborg - HŠcken

Hur kommer det sig att du blev målvakt då?
– Jag var väl inte tillräckligt bra ute och då fick jag ställa mig i mål, och där gick det bättre kanske. Sedan fortsatte det på den banan bara.

Fast du kom ju till Örgryte redan som 16-åring. Visst måste du ha varit ganska talangfull ändå?
– Det hände väl något när jag ställde mig i mål, och det blev bättre där än som utespelare, helt klart. Men det är väl mer ett svar på varför jag blev målvakt – när jag väl hamnade där så har det ju gått bra.

Du var 19 år när du debuterade i Superettan. Var det en spikrak resa dit?
– Nja, spikrak… Jag kom ju till ÖIS och fick ett treårskontrakt i deras U-lag, och min enda tanke efter de här åren var att det var A-laget som gällde, utan att reflektera så mycket över att ganska mycket folk sållas bort längs vägen. Det är inte så många som får den här chansen. Men jag lyckades ju med mitt mål också. Om det däremot var spikrakt? Det vet jag inte, men jag fick ändå spela spela mycket i ÖIS och de trodde mycket på mig.

Du verkar också haft många bra målvakter att lära dig av längs vägen, inte minst Dick Last?
– Absolut har det varit så. Jag hade också lite flyt på vägen i och med att Dick gick sönder under min första riktiga A-lagssäsong, när han drog sönder axeln. Samtidigt var han sportchef och tanken var mer och mer att han skulle gå över till den rollen på heltid. Det fanns ju andra målvakter innan mig i A-laget, men då ville Dick spela vidare, så man ska ha turen att komma in i rätt läge också. Det var samma sak i Häcken. Jag spelade inget första säsongen, 2014, utan då stod Källqvist, men efter halva andra säsongen fick han också bekymmer. Man måste väl ha lite flax och tur på vägen samtidigt som man måste prestera när man får sin chans. Det har jag nog lyckats med.

Du gick som sagt från Örgryte till Häcken. Var det ett kontroversiellt byte? Eller finns inte den rivaliteten i Göteborg?
– Häcken ligger väl lite utanför den största rivaliteten. Just nu är Häcken och ”Blåvitt” de enda allsvenska klubbarna, så på sätt är de stora, men just i det läget var det inte så kontroversiellt. Vi hade åkt ur med ÖIS och då hade det blivit division 1 igen. Häcken hörde av sig och ville att jag skulle komma, och de flesta önskade mig bara lycka till.

Fotboll, Allsvenskan, …stersund - HŠcken

Skulle du säga att du har utvecklats mycket sedan du kom till Häcken?
– Ja, jo, det har jag nog. Ja, det har jag. Tycker jag. Jag har spelat på en högre nivå också, lyckats etablera mig och presterat i matcherna, om jag får säga det själv. Det har ändå gått bra, och jag har utvecklats. Det är en väldigt fin miljö att vara i för att utvecklas, med bra faciliteter och bra tränare.

När du togs ut till förra årets januariturné med landslaget så verkade du inte tro på reportern som ringde och gav dig beskedet. Var det så otänkbart att du skulle bli uttagen?
– Nej, det var mer situationen i sig som var förvånande. Vi var på semester på Kanarieöarna och lagade lunch. Då ringer en GP-journalist och berättar det här för mig, jag hade ju inte hört det innan. ”Skämtar du med mig”, sa jag. Jag trodde verkligen att någon drev med mig. Men jag visste ju om att jag hade gjort en bra säsong, så helt otänkbart var det inte. Det var också stort att få den kallelsen första gången.

Det måste ha varit en boost för dig – kanske till och med en ”morot” för att utvecklas ännu mer?
– Absolut. Det var ett kvitto på att folk tycker att det man gör är bra, och att det har gått bra. Verkligen en självförtroendehöjare. Då vill man bara träna ännu mer och utvecklas mer. Det märktes att jag tog steg.

Du blev uttagen till årets januariturné också, men utan att spela någon match. Det kan inte ha varit lika kul?
– Det var maximalt dåligt, på tal om flyt, eller oflyt då. Vi hade fått reda på startelvan före den träningen och jag visste att jag skulle spela dagen efter, så det var tråkigt.

Vad hände?
– Något hände med ryggen: en liten bristning eller led som kom i kläm. Det blev en svullnad i ryggen. Jag skulle göra som varje dag och slänga mig när det bara nöp till istället. Det var inte så mycket mer att göra än att gå av.

Är du bra på att skaka av dig såna grejer, eller blir du frustrerad?
– Jag har blivit bättre på att skaka av mig saker, och jag har väl – peppar, peppar – lyckats hålla mig borta från större grejer. Jag hade ett finger som strulade för några år sedan och det har varit lite smågrejer här och var, men inget som hållit mig borta speciellt länge. Därför har jag kunnat skaka av mig det, när jag vet att den bra perioden snart är tillbaka. Men det är klart, det finns ju bra och dåliga tillfällen, och det här var väl ett mindre bra.

Har du annars varit bättre än du är nu? Är det en Peter Abrahamsson-peak som vi får uppleva?
– Nä, det har jag nog inte varit. Förrförra säsongen var bra och den senaste bättre. Jag försöker träna och se till så att nästa säsong ska bli ännu bättre. Men om det är någon peak? Det får vi nog resonera oss fram till längre fram.

Fotboll, Allsvenskan, HŠcken - Hammarby

Du fick bland annat pris som Västsveriges bäste fotbollsspelare under 2017 och höll nollan vid många tillfällen. Vad är du mest stolt över från det gångna året?
– Jag vet inte riktigt. Det är svårt att svara på vad som är bäst, men jag släppte in ganska många mål för två år sedan. Nu gick vi till att nästan halvera det. Eller inte riktigt, men det var bra mycket mindre insläppta mål i alla fall. Det handlar ju inte heller bara om mig, utan om hela laget. Vi hade ett annat fokus och jobbade stenhårt för det. Tolv nollor, eller fjorton till slut om man räknar ihop allt, är ett väldigt bra resultat.

Du satt på bänken under några matcher i början av säsongen. Är du bra på att hantera såna situationer?
– Nä, jag blir lätt frustrerad. Tanken var väl att jag skulle spela premiären, men jag skadade mig innan den och missade de två första matcherna. Då höll vi nollan och (Christoffer) Källqvist gjorde det väldigt bra. Det var svårt att argumentera för att han inte skulle få fortsätta, så det kan jag köpa. Jag fick sitta några matcher till där, men sedan fick jag chansen till slut, och det är jag glad för.

Hur tog du nyheten om att din tränare, Mikael Stahre, valde att lämna klubben tidigare i vintras?
– Det kom väldigt oväntat faktiskt. Han själv hade nog knappt räknat med att flytta heller. Bara några dagar innan satt vi och pratade framtid med Häcken och sådär. Det gick nog snabbt. Men jag vet hur den här branschen funkar och jag förstår honom också. Det är ett äventyr och säkert ett lukrativt erbjudande som är svårt att tacka nej till. Vi står inte heller och faller med en gubbe, även om han gjorde det bra. Jag gillar ju honom jättemycket, så det var synd att han tog det beslutet. Samtidigt har jag träffat (Andreas) Alm här nu några gånger och än så länge verkar allt vara väldigt bra.

Vad talar för att Häcken gör en bättre säsong i år än ifjol, när ni slutade fyra?
– Det är också en bra fråga. Nu blir det väl en liten form av nystart ytterligare en gång, vilket kanske inte var tanken från klubbens sida. Det blir nog en inkörningsperiod först, och det som talar för att det blir bra är väl att klubben har ett mål och en vision framåt som man är tydliga med. Stora delar av truppen är ändå kvar och det kan vi bygga vidare på. Men, ja, det blir en form av nystart igen, fast också en spännande säsong. Att få in nya idéer kan vara bra för att utvecklas ytterligare.

Du är snart 30 år – vad har du kvar att uträtta innan du lägger handskarna på hyllan?
– Ett SM-guld hade ju varit fint såklart. Jag har vunnit division 1, Superettan och Svenska Cupen nu så nästa mål är att ta Allsvenskan. Personliga mål vet jag inte om jag har faktiskt, när det gäller antal spelade matcher eller sådär. Jag försöker vara här i nuet och njuta av livet som ändå ges kring det här. Jag har inte provat på så mycket annat men jag tror ändå att jag har det bättre än många andra, utan att blanda in för mycket känslor i det. Man har det bra som fotbollsspelare, med mycket tid i vardagen, även om man måste fokusera mycket på fotbollen också.

Fotboll, Sverige, trŠning

Hur många timmar av dygnet handlar om fotboll då för dig?
– Man tänker väl på det ganska mycket. Man vet att man måste förbereda sig väl till morgondagen, det är ännu viktigare när matcherna drar igång. Då tänker jag ganska mycket på det. Men jag tycker att jag har blivit ganska bra på att koppla av och bort det också. Jag hittar på grejer med familj och vänner och sådär, speciellt när det går lite sämre i perioder. Då är det skönt att släppa fotbollen, samtidigt som det är lätt att älta saker också. Men jag tycker ändå att det funkar hyfsat bra.

Har du varit fotbollsspelare under hela ditt yrkesprofessionella liv?
– Ja, det har jag väl i stort sett. Det har inte varit mer än sommarjobb och säsongsjobb på lager. Det stora fokuset har legat på fotbollen hela tiden.

Om vi pratar framtid igen – får du någon mer chans i landslaget tror du?
– Jag vet inte, men jag hoppas det. Jag får fortsätta prestera och sedan ligger det i händerna på Janne (Andersson) att bestämma. Men det är klart att det hade varit kul. Det är bra att ha en liten morot att sträva efter och se hur långt det räcker också.

Vad skulle krävas av Peter Abrahamsson för att han ska få en VM-plats i sommar?
– Det hade väl krävts att jag fortsätter att göra det bra, kanske ännu bättre än tidigare, och att det sedan blir skador på någon av de här tre framför mig, om jag nu är fjärdealternativet. Då kanske det händer. Är jag femtealternativet så måste det vara två skador. Om jag är sjättealternativet så är det tre skador, och så vidare.

Du får alltså sitta och hoppas på att det blir en del skador i vår?
– Haha, nä, sånt vill man inte hoppas på. Men det är lite så branschen fungerar: den enes död är den andres bröd. Det är lite sånt som krävs.

Men jag antar att du fokuserar på det som du kan påverka själv, eller?
– Ja, det är ju där man får börja såklart, innan man hoppas på olyckor. Det är hos mig själv som den riktiga nyckeln ligger.

Fakta
Peter Abrahamsson
Ålder: 29 år
Position: Målvakt
Klubb: BK Häcken

Av Martin Ahlin

Fler nyheter

Veckans profil: ”Vi är inte nöjda”

Två års skadehelvete skulle kunna knäcka vem som helst. Men inte Djurgårdens mittfältare Haris Radetinac, som aldrig haft en tanke… Läs mer

VIDEO: Strandberg säkrade uddamålsseger för MFF

Carlos Strandberg gjorde matchens enda mål när Malmö FF studsade tillbaka med en 1-0-seger hemma mot Djurgården. Målet kom i… Läs mer

De här kan bli Månadens spelare i Allsvenskan i april

Kandidaterna till att bli Månadens spelare i Allsvenskan är utsedda. IFK Norrköpings David Moberg Karlsson, Hammarbys Jiloan Hamad och Örebro… Läs mer

VIDEO: Stefanelli hjälte när AIK vände och vann

AIK låg under med 2–1 i paus mot IK Sirius på bortaplan. Men inhopparen Nicolás Stefanelli såg till att gästerna… Läs mer

VIDEO: ÖSK vände tvåmålsunderläge till seger

Mohamed Buya Turay och Yukiya Sugita kombinerade fram Dalkurd FF till en 2-0-ledning borta mot Örebro SK. Men med tio… Läs mer

VIDEO: Islossning för ÖFK mot BP

Östersunds FK mer än fördubblade sin målskörd för säsongen efter en klar 4-0-seger borta mot IF Brommapojkarna på valborgsmässoafton. Brwa… Läs mer

VIDEO: Trelleborg spelade hem säsongens första seger

Trelleborgs FF besegrade IFK Norrköping med 2–1 på Östgötaporten och tog därmed sin första trepoängare för säsongen. Se alla höjdpunkter… Läs mer

LISTA: Så har ditt lag värvat vintern 2018

Det är långt kvar till transferfönstret stänger, men många klubbar i Allsvenskan har redan hunnit genomföra flera värvningar och försäljningar… Läs mer

”Jättekul att möta mina gamla lagkompisar”

Svenska Cupens gruppspel inleds på fredag då Östersunds FK tar emot Trelleborgs FF. Dino Islamovic lämnade nyligen TFF för ÖFK… Läs mer

Veckans profil: ”Minst 50 procent är mentalt”

Efter en lite skakig start växte Kristoffer Olsson in i AIK-tröjan under sin debutsäsong. Men den tuffa tiden var också… Läs mer

C Mores tablå för försäsongen och Svenska Cupen

Försäsongen är i full gång och för många klubbar i Allsvenskan och Superettan så väntar nu Svenska Cupens gruppspel. C… Läs mer

Asbaghi om sitt IFK: ”Finns en enorm potential”

IFK Göteborgs nye tränare Poya Asbaghi tror att laget kan hitta tillbaka till toppen om man satsar på att utveckla… Läs mer

Förlust för AIK mot starkt motstånd

AIK föll med 2-0 i en träningsmatch mot ukrainska storlaget Shakhtar Donetsk under onsdagen. Nabil Bahoui, som tränar med AIK,… Läs mer

Andra straffsparkssegern för Peking i Portugal

IFK Norrköping, GIF Sundsvall och Hammarby är i spel under tisdagen, då de träningsmatchar på sydligare breddgrader. Här kan du… Läs mer

Nytt speldatum för Hammarby-Sundsvall

Efter en överenskommelse mellan föreningarna har matchen mellan Hammarby och GIF Sundsvall fått ett nytt speldatum. Matchen flyttas till lördagen… Läs mer

Lördagsmatch för tio allsvenska lag

Tio lag från Allsvenskan träningsspelade under lördagen. Det hela slutade dock bara med segrar för Djurgården, IF Brommapojkarna, IFK Göteborg… Läs mer

Oflyt för Peking medan B-betonat Djurgården vann

IFK Norrköping och Djurgården var de två allsvenska lag som träningsspelade under fredagen. Peking föll till slut på straffar mot… Läs mer

Fotboll fortsatt populäraste idrotten

Undersökningen SportNavigatorn visar att fotbollen befäster sin position som den populäraste idrotten hos Sveriges befolkning. Tittar man på intresset hos… Läs mer

Mållöst när ÖSK träningsspelade mot Dudelange

Örebro SK mötte F91 Dudelange från Luxemburg i en träningsmatch under torsdagen. Nahir Besara hade ett skott i ribban och… Läs mer

Veckans profil: ”Den mest normala målvakten”

Han stod för en allsvensk succésäsong ifjol, togs återigen ut till landslagets januariturné och drömmer om en plats i det… Läs mer